perjantai 2. heinäkuuta 2010

Pirun hyvä päärynakakku

Tein Nooran syntymäpäiville tällaista chili-suklaa-päärynäkakkua. Söin sitä alunperin Joensuussa, Konditoria Houkutuksessa, jolle siis kiitokset loistavasta innovaatiosta ja kuvaavasta nimestä. Resepti on laadittu arvioskauppaa, mutta kyllä tulos silti on pikemminkin pirun hyvää kuin saatanan pahaa.


Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1-1½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2 kananmunaa
50 g voita
2 dl täysmaitoa

Täyte:
2 tlk tölkkipäärynöitä
2 dl maitorahkaa
1-2 dl kuohukermaa
minttuhyytelöä tai -likööriä
(sokeria, haluttaessa vanilja-)

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
50 g voita
1 dl kermaa
2 tl chilijauhetta (huom: pelkkää chiliä, ei maustekoitusta)
(pölysokeria)

Koristeluun:
1-2 tuoretta chilipalkoa

Sekoita pohjan kuivat aineet. Lisää sulatettu voi, kananmunat ja maito ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, paista 175 celsiusasteessa n. 75 minuuttia. Kakun jäähdyttyä kumoa se ulos vuoasta ja leikkaa halki kolmeen kerrokseen.

Kaada tölkkipäärynöiden liemi talteen ja soseuta päärynät. Lisää minttuhyytelöä tai -likööriä soseeseen haluamasi määrä. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita siihen rahka ja päärynäsose. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa minttua tai sokeria.

Kostuta kakkupohjakerrokset päärynän liemellä tai muulla makealla mehulla. Levitä paksulti täytettä pohjille ja kokoa. Päälimmäiseksi ei tule täytettä. Kakun on hyvä antaa vähän vetäytyä ennen kuorruttamista.

Kuorrutusta varten sulata suklaa vesihauteessa. Lisää voi vähän kerrallaan ja vatkaa seos tasaiseksi sitä mukaa kun voi sulaa. Sekoita chilijauhe massaan. Tarkista maku; jos suklaa on erittäin tummaa, sokerin lisääminen voi olla tarpeen. Lopuksi lisää kerma, sekoita nopeasti (varo juoksettumista!) ja kaada välittömästi kakun päälle. Levitä nuolijalla. Anna kuorrutuksen jähmettyä hetki, koristele kakku halkaistuilla chileillä ja siirrä sitten jääkaappiin.

Huomioita:
- Minttuhyytelö on parempi maunantaja kuin likööri. Toisaalta minttua ei välttämättä tarvitse ollenkaan.
- Täytteeseen kannattaa kokeilla myös muita raikkaanmakuisia hedelmiä, kuten omenaa, miksei sitruksia, kiiviä tai mangoa. Täytteen on kuitenkin tarkoitus olla raikasta, ehkä vähän kirpakkaakin, eikä liian makeaa, kun kuorrute puolestaan on niin täyteläistä.
- On tärkeätä käyttää kuorrutukseen pelkästä chilistä tehtyä jauhetta, ei maustesekoitusta. Niissä mukana olevat suola, juustokumina ja valkosipuli eivät oikein sovi tähän kakkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti