maanantai 31. heinäkuuta 2017

Kasvissosekeitto, pyöröt - ja tähderieskat

Taannoin vietetyille syntymäpäiville leivoin pikkusuolaiseksi tonnikalatäytteisiä pyöröjä ja keitin pitkämatkalaisille vieraille tarjottavan kasvissosekeiton.



Tonnikalapyöröt
n. 30-40 kpl

2 tlk tonnikalaa paloina vedessä
½ tlk punaista pestoa
200 g paprikatuorejuustoa
(1 dl kermaviiliä)
100 g juustoraastetta
500 g valmista voitaikinaa

Valuta ja murusta tonnikalat. Sekoita tonnikala, pesto ja tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi. Jos täyte vaikuttaa liian kuivalta, lisää tilkka kermaviiliä.

Kaaviloi voitaikina kahdeksi suorakulmioksi. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle niin, että alku- ja loppupäähän jää muutaman sentin tyhjä tila. Ripottele päälle juustoraaste. Kierrä levy rullalle ja laita jääkaappiin vetäytymään. Toista sama toisen taikinalevyn kanssa.

Kuumenna uuni 225 Celsius-asteeseen. Ota rullat pois jääkaapista, leikkaa n. 1-1½-senttisiksi viipaleiksi ja lado väljästi pellille leivinpaperin päälle. Paista noin 15 minuuttia ja nosta jäähtymään. Tarjoile.


Porkkanasosekeitto

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
700 g porkkanoita
1 palsternakka
muutama peruna
kasvisliemikuutio
1-1½ litraa vettä
200 g sulatejuustoa
suolaa, pippuria, paprikaa, oreganoa, rosmariinia tms.

Silppua sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakka. Kuumenna kattilan pohjalla ruokaöljyä ja freesaa sipulit. Lisää porkkana ja palsternakka ja mausta maun mukaan. Anna vihannesten hautua hetken. Lisää liemikuutio ja vedenkeittimellä kiehautettu vesi. Lisää kuoritut ja pilkotut perunat. Keitä vihannekset kypsäksi. Lisää sulatejuusto, soseuta sauvasekottimella ja tarkista maku.

***

Nyt kun taustareseptit saatiin alta pois, päästäänkin varsinaiseen asiaan eli reseptiikan kokeelliseen osioon. Koska sekä tonnikalatäytettä että kasvissosekeittoa jäi yli, pohdin erilaisia mahdollisuuksia niiden hyötykäyttöön. Brutaalina ja tehokkaana ratkaisuna sotkin niistä rieskataikinan! Ratkaisu oli erittäin onnistunut, pohja-ainekset tekivät taikinasta maukkaan ja mehevän, tonnikalan tuodessa siihen ruokaisuutta.

Tähderieskat

n. 4 dl kasvissosekeittoa
n. 2 dl tonnikalatäytettä
2 dl vehnäjauhoa
1 dl ohrajauhoa
2 kananmunaa
½ dl ruokaöljyä
suolaa

Sekoita keskenään kasvissosekeitto, tonnikalatahna, kananmunat ja ruokaöljy. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja välillä sekoittaen, kunnes taikina on sopivan tiheää. Lisää tarvittaessa suolaa.

Ota taikinasta lusikalla kökköjä, pudottele pellille ja taputtele jauhon avulla litteiksi rieskoiksi. Pistele haarukalla. Paista 200 celsiusasteessa 15-20 minuuttia. Rieskat ovat parhaimmillaan tuoreina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti