maanantai 18. tammikuuta 2016

Sitruuna-anjovispasta

Kirjataanpa pakkaskelien keskelle kesäisen raikas kokkausmuisto. Sitruuna-anjovispasta on kuuluisan avokadopastan vähemmän tunnettu serkku Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-keittokirjasta. Pelkän reseptin lukeminen hämmästyttää, makuyhdistelmän kuvitteleminen etukäteen on vaikeaa. Ensimmäinen lusikallinen kuitenkin kumoaa epäilykset. Suosittelen kokeilemaan.

Rohkenin silti muuttaa reseptiä sen verran, että kirjoitan sen tähän itse kokkaamassani muodossa, aitoa ja alkuperäistä haluavat voivat lukea sen Hanna Gullichsenin blogista.

Kestääkö lopputulos vertailun esikuvansa kanssa?

Sitruuna-anjovispasta

1 tlk (á 43 g) aitoja anjovisfileitä*
2 valkosipulinkynttä
1-2 (luomu)sitruunaa
1 puntti ruohosipulia
basilikaa
lehtipersiljaa
(tilliä)
3-4 kananmunaa
½ dl oliiviöljyä
n. 1 dl valkoviiniä
150 g parmesan-tyyppistä juustoa
mustapippuria

500 g pastaa, esim. fusilli

Aloita kastikkeen teolla. Keitä kananmunat kovaksi, kuori ne ja tilsi murskeeksi. Silppua valkosipuli hyvin hienoksi ja laita kulhoon. Raasta samaiseen kulhoon 1-2 pestyn sitruunan kuori ja purista niistä mehu. Käytä harkintaa; sitruunan maku saa olla kastikkeessa voimakas, muttei tietenkään ylivoimainen. Silppua anjovisfileet pieneksi ja lisää kastikkeeseen.

Yrttejä saa olla reilusti, mutta niiden suhteissa on syytä olla huolellinen. Ensimmäiseen laittamaani versioon meni liikaa persiljaa. Korostan siis ruohosipulin osuutta, basilika ja persilja sitten komppavat. Hyppysellinen tilliäkin menee aivan hyvin.

Raasta runsaasti parmesan-tyyppistä juustoa kastikkeeseen, lisää myös kananmunat ja kaada päälle reilu tilkka oliiviöljyä ja vajaa lasillinen valkoviiniä. Sekoita kastike tasaiseksi, maista ja levitoi. Mausta mustapippurilla, lisää tarvittaessa valkosipulia tai yrttejä

Keitä pasta suolatussa vedessä. Valuta ja ota 1-2 dl keitinvettä talteen. Nesteytä kastike sillä notkeaksi. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon, koristele yrttisilpulla ja juustoraasteella. Tarjoile heti.


*) Aito anjovis eli sardelli on eri otus kuin kilohaili, jota Suomessa yleensä myydään kauppanimellä anjovis. Alexander Gullichsen on tästä erityisen tarkka, mutta hänellä onkin suvussa korkeampaa anjovisasiantuntemusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti