torstai 26. maaliskuuta 2020

Nakkiukko 10 vuotta (osa 2): Punakaalipiirakka - hävikintorjuntaa poikkeustilassa

Nakkiukon ruokablogi täyttää tänään 10 vuotta. Blogin julkilausuttuna tavoitteena on kautta vuosien ollut arkiruoanlaiton ja kokeilujen rohkea yhdistäminen, kanssasyöjien ajoittaisesta kranttuilusta huolimatta. Siinä on myös pysytty, ajoittaisista hairahduksista huolimatta.

Tätä blogikirjoitusta kirjoitan keskellä yllättävästi iskenyttä poikkeustilaa. Kaikesta masentavuudestaan huolimatta kansallinen kriisitilanne ruokkii myös luovuutta: koska olen tietoisesti leikannut kaupassakäyntejäni noin kertaan viittä päivää kohti (viikko olisi tavoitteena), se pakottaa harkitsemaan ruokalistan, hankinnat ja kokkaukset, taloudellisesti, hävikkiä välttäen ja hätävaraa ylläpitäen. Mainittuun teemaan - sekä blogin perusluonteeseen - sopivasti vuosipäivän resepti koskeekin ylijäämäruoan hyötykäyttöä.

Joskus välipäivinä kokkasin hirvipaistia, jonka lisukkeeksi valmistin Satokausikalenterin suosituksen mukaisesti haudutettua punakaalia. Hirvipata katosi parempiin suihin, mutta punakaali ei jostain syystä maistunut läheskään samalla intensiteetillä. Siinä vaiheessa, kun annos täytyy saada pakastimesta ulos ja kierrätykseen, kehitellään siitä mehevä kaalipiirakka, johon samalla uppoaa pari kuivahtanutta juustonkannikkaa. Ja taas maistuu!*Punakaalipiirakka

1 pkt (400 g) rukiista piirakkataikinaa, pakaste

Täyte:
n. 400 g haudutettua punakaalia
n. 100 g cheddar-juustoa
n. 50 g parmesan-tyyppistä juustoa
1-2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa


Nosta pakastepiirakkataikina sulamaan. Kaaviloi se noin 30-senttiseen piirakkavuokaan, leikkaa ylijäämätaikina talteen. Pistele vuoassa oleva taikina haarukalla. Kuumenna uuni n. 180 Celsius-asteeseen ja paista pohjaa noin 10 minuuttia.

Raasta juustot hienoksi raasteeksi. Sekoita täytteen ainekset ja levitä tasaiseksi esipaistetun taikinan päälle. Jos taikinaa jäi yli, leikkaa siitä haluamasi muotoisia koristeita piirakan pinnalle. Paista piirakkaa 20-30 minuuttia, kunnes täyte on ottanut hieman väriä. Tarjoile lämpimänä.


*) Niille, joille maistuu. Jostain syystä perheenjäsenet vierastavat tätäkin ruokaa. Mutta ei anneta sen haitata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti