perjantai 8. lokakuuta 2010

Syksyistä kaalipataa

Onpas taas reseptejä kertynyt. Katsotaan, millä tahdilla saan siirrettyä niitä tänne. Ensimmäisenä esittelyssä syksyinen kaalipata, jolle Noora on antanut myös epiteetin "keskieurooppalainen". Miksei niinkin - onhan esimerkiksi puolalainen perinneruoka Bigos jotain samansuuntaista.

Ruoka on epäilyttävän näköistä mutta silti hyvää!

100 g salamia
700 g tuoretta kaalia
2-3 sipulia
valkosipulia
400 g hapankaalia
4 perunaa
3 omenaa
400 g mustaa makkaraa
vettä
mausteita

Kuutioi salami mahdollisimman pieneksi, suikaloi kaali, pilko sipuli ja valkosipuli. Laita salamikuutiot padan pohjalle ja kuumenna hellalla hitaasti lämpöä nostaen niin, että salamista irtoaa rasvaa. Kuullota kaali ja sipulit ko. rasvassa pehmeiksi. Lisää hapankaali.

Kuori ja kuutioi perunat ja omenat (jos tuoreita, ei tarvitse kuoria). Lisää pataan omenat, perunat, pätkityt mustamakkarat ja riittävästi vettä. Mausta: suolaa, pippuria, jotain yrttejä, ehkä traditionalistisesti laakerinlehti. Hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi. Kypsymisen myötä mustamakkara hajoaa murusiksi, minusta se on hauska ominaisuus mutta tekee ruoasta vähän hassun näköistä.

Bonusvinkki: liemeen voi lisätä myös olutta.

1 kommentti:

  1. Mutta enhän minä edes syö mustaa makkaraa! Olen varmaan antanut epiteettini joskus aikaisemmin samankaltaiselle kaalipadalle tavallisen makkaran kera. Mikäli muistelen nyt oikeaa ruokaa, niin se oli kyllä ihan okei. Kaalia vain täytyy hauduttaa tosi pitkään. Ja silloin se oli punaista.

    VastaaPoista