maanantai 1. huhtikuuta 2013

Aprillipääsiäinen vol. 2: Hirveä lampaana


Aprillipäivä ja pääsiäinen osuvat taas yhteen. Aivan kuin viime kerrallakin, pääsiäisruokaan sisältyy siis asiaankuuluva huijauselementti: pääsiäisen perinteikäs lammaspata onkin tehty hirvestä. Hähää!

Tämänkertaisesta päivällisratkaisusta on kiittäminen ystäväämme Anttia, joka lahjoitti meille reilun köntin hirvenlihaa. En etukäteen tiennyt, millainen pala on kyseessä, mutta kun ryhdyin sitä käsittelemään, ilmeni, että liha oli erittäin hyvälaatuista, vähärasvaista ja mureaa. Kutsun sitä siis paistiksi, korjatkoon joku, jos asian paremmin tietää.

Olen todennut ennenkin, että kokonaisena valmistetun paistin teko minulta harvemmin onnistuu, joten tein suosiolla pehmeän kermaisen pataruoan. Tumma olut tuo mukaan ajankohtaan sopivaa mämmiaromia. Hyvää tuli.

(Jälkikäteishuomautus: vaikka en itse kokolihaa osaakaan valmistaa, olen valmis myöntämään, että paistilihan kyseessä ollen voi pataan laittaminen olla tuhlausta. Tällainen pitkään kypsennettävä pata kun onnistuu hyvin vähän sitkeämmästäkin osasta)


Hirvipata oluella ja kermalla

n. 1,5 kg hirven paistia
200 g sian savusivua
2 isoa sipulia
muutama valkosipulinkynsi
3-4 porkkanaa
vehnäjauhoja
vettä
1 tlk (á 0,33 l) tummaa olutta
suolaa
pippuria
rosmariinia
minttua
1 tlk (á 2 dl) ruokakermaa
2 tl makeaa ja väkevää sinappia
(kastikesuurustetta)

Kuutioi hirvenliha reiluiksi haarukkapaloiksi ja leikkaa savuliha pikku suikaleiksi. Jaa ainekset 2-3 erään. Aloita valmistus kuullottamalla siankylkisuikaleita paistinpannussa miedolla lämmöllä niin, että niistä irtoaa rasvaa. Lisää lämpöä ja ruskista hirvikuutiot rasvassa. Suolaa ja pippuroi sekä ripottele paloille hieman vehnäjauhoa. Siirrä lihat uuninkestävään pataan, huuhtele pannu ja kaada liemi päälle. Toista sama menettely lopuille lihoille.

Kuullota lopuksi pannulla silputut sipulit ja lisää pataan. Porkkanat kuorittuna ja viipaleiksi leikattuna samoin sekaan. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Avaa oluttölkki, tarjoa siitä hörppy lähimmälle oluenjuojalle ja kaada loput pataan. Lientä pitäisi olla padassa sen verran, että lihat peittyvät. Ellei vielä ole, lisää vettä. Sekoita sen verran, että lihat, kasvikset ja mausteet sijaitsevat tasaisesti eri puolilla pataa.

Kypsennä 150-175 celsius-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Nosta pata pois uunista, tarkista maku ja lihan kypsyys. Lisää joukkoon ruokakerma, sinappi ja halutessasi hieman suurustetta, sekoita tasaiseksi. Kypsennä uunissa vielä puolisen tuntia.


Siinä se. Mukana perunamuusia, puolukoita, suolakurkkuja. Hyvää pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti