tiistai 14. heinäkuuta 2015

Banoffee

Sai olla laitimmainen kerta, kun aloitan banoffeen teon laittamalla maitotiivistetölkin avaamattomana kattilaan kiehumaan pariksi tunniksi tarkistamatta ensin, että onhan se varmasti makeutettua!

Ei ollut. Ei tullut toffeeta, tuli samaa lirua kuin menikin.

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Maitotiiviste kattilaan ja sokerin kera keittämällä siitä tulee aivan yhtä hyvää toffeeta. Itse asiassa tekisi mieli kyseenalaistaa koko tölkin keittämis -salatiede, kun tavallisillakin keinoilla tulee tulosta ja monin verroin nopeammin. Mutta ehkä siinä on jokin pointti, jota en ole ymmärtänyt.

Vastoinkäymiset sikseen, banoffee on loppujen lopuksi helppo, nopea ja herkullinen. En yhtään ihmettele sen saavuttamaa suursuosiota. Ja totta kai banaanin voi korvata muilla hedelmillä, epähedelmillä tai marjoilla. Ja tällöin vetreimmät verbaaliakrobaatit muuttavat tortun nimen alkuosan vastaamaan siinä käytettyä ainesta, esim. "kiwoffee". Nokkelaa, eikö totta?

Banoffeeta rouvan syntymäpäivänä, kesän ensimmäisten mansikoiden kera.

Banoffee
(reseptin pääasiallinen lähde: Hellapoliisi)

200 g Bastogne-keksejä tai muita kuivia pikkuleipiä
70 g voita

1 tlk (á 397 g) makeuttamatonta kondensoitua maitoa
1½ - 2 dl (ruskeaa) sokeria

2-3 kypsää banaania
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
vaniljasokeria

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopiva kiekko leivinpaperia ja asettele se sinne (vaihtoehtoisesti pingota paperi pohjan ja reunojen väliin, mutta tämä kuulemma löystyttää irroitusmekanismia).

Murskaa pikkuleivät. Tasaista ja hienojakoista mursketta syntyy parhaiten, kun murjoo perunanuijalla korkealaitaisessa kulhossa tai lasituopissa pari pikkuleipää kerrallaan. Kun murua on 4-5 dl, sulata voi mikrossa, kaada murskeen päälle ja sekoita tasaiseksi. Painele muroke lusikalla tasaiseksi vuoan pohjalle.

Keitä maitotiivistetölkkiä avaamattomana 2-3 tuntia. Kaada kondensoitu maito kattilaan ja mittaa päälle sokeri. Keitä voimakkaalla lämmöllä (1), koko ajan sekoittaen noin 10 minuuttia tai kunnes lautaselle tiputettu kinuskitippa jähmettyy. Nosta kattila pois levyltä, jatka sekoittamista kunnes kuplinta lakkaa, ja kaada seos kuumana keksipohjan päälle. Tasoita lastalla. Viipaloi 2-3 kypsää banaania ja lado viipaleet tasaisesti toffeekerroksen päälle. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin vetäytymään. Banoffeen voi tehdä tähän vaiheeseen esim. päivää ennen tarjoilua.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuustoon viimeinen tippa kermatölkin pohjalta ja vaivaa pehmeäksi. Sekoita kermavaahto ja juusto keskenään, mausta vaniljasokerilla. Levitä tai pursota tortun päälle. Koristele keksinmuruilla ja banaaniviipaleilla. Viimeiseksi avaa vuoka ja liu'uta banoffee leivinpaperin avulla tarjoiluvadille (näin kaikki mahdolliset kermavaahtotahrat ja ohi menneet koristeet jäävät irtopohjavuoan reunoille ja tarjoiluvadille jää vain valmis banoffee!).


(1) Erään kuulemani teorian mukaan kinuskin tulee olla keittovaiheessa riittävän kuumaa, jotta siitä tulee jäähtyneenä pehmeää eikä sitkeää. Keitän itse seosta niin kuumalla, että se kuplii koko ajan voimakkaasti. Yllättävää kyllä, pohjaanpalamisen vaaraa ei juurikaan ole, kunhan muistaa sekoittaa tasaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti