keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Moussaka

Perunamoussakan jälkeen ja munakoiso-kiinnostuksen jälleen herättyä päätin pitkästä aikaa kokeilla kunnon moussakaa. Tässä esitetty resepti on kuitenkin muotoa "älkää tehkö niin kuin minä teen vaan niin kuin minä sanon"; oma ensiversioni oli kyllä hyvän makuista (erityisesti mintulla ja kanelilla maustettu jauhelihakastike, joka onkin kirjattu reseptiin sellaisenaan), mutta liian vetistä, joten reseptiä on korjattu kiinteämmän ja siistimmän kerrosrakenteen saavuttamiseksi.

Kerta-annoskoko on suuri, koska pientä määrää ei jaksa ryhtyä värkkäämään, sitä paitsi moussaka kestää oikein hyvin parin päivän säilytyksen ja on itse asiassa parhaimmillaan uudelleenlämmitettynä.

Tässä vaiheessa kaikki hyvin: jauhelihakastike hautumassa


Moussaka
(μουσακάς)

700 g naudan (ja/tai lampaan) jauhelihaa
2-3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 palsternakka
2 tlk hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 rkl tomaattipürettä
minttua
rosmariinia
persiljaa
kanelia
suolaa
pippuria
(lihaliemikuutio)
(vettä)
(punaviiniä)

2 keskikokoista munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä
valkosipulia

(6 keskikokoista perunaa)

75 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 l kevytmaitoa
suolaa, pippuria, muskottia
200 g juustoraastetta (esim. Emmental)

Aloita vaikka munakoisoista. Poista lehdet ja päädyt, leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Ripottele pinnalle suolaa, itketä n. 15 minuuttia ja pyyhi neste pois. Levitä viipaleet uunipellille, sivele valkosipulilla maustetulla oliiviöljyllä ja paahda n. 175-Celsius-asteisessa uunissa n. 20-30 min, kunnes viipaleet ovat sopivasti ruskistuneet. Jätä jäähtymään.

Perunan laittaminen moussakaan liene enemmän maku- kuin autenttisuuskysymys; itse ainakin muistan saaneeni Kreikassa versioita sekä perunalla että ilman. Jos haluat, tee näin: kuori perunat, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja laita kattilaan. Huuhtele kertaalleen vedessä ja kaada vesi pois. Kaada päälle vedenkeittimellä kiehautettua vettä, mausta suolalla ja keitä sekoitelleen muutama minuutti, mutta ei kypsäksi asti. Kaada vesi pois ja jätä perunat jäähtymään. Lisää tilkka oliiviöljyä, jotta siivut eivät jäähtyessään muutu tahmeiksi.

Seuraavaksi jauhelihakastike. Ota jauheliha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Silppua sipulit ja valkosipulit, tee porkkanasta ja palsternakasta raastetta. Ruskista jauheliha voimakkaalla lämmöllä parissa erässä. Mausta yrteillä ja kanelilla. Lisää sipulit, porkkana ja palsternakka, kuullota hetken aikaa. Lisää tomaattimurska ja -püre sekä halutessasi liemikuutio ja tilkka vettä tai punaviiniä. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.

Jätä jauhelihakastike hautumaan miedolla lämmöllä ilman kantta, jotta ylimääräinen neste haihtuu TAI kaada kastike valmiiksi uunivuokaan (/vuokiin) ja hauduta uunissa 150 °C:ssä hieman kiinteämmäksi.

Valmista sillä aikaa paksu valkokastike. Sulata voi kattilassa, kiehauta jauhot nopeasti voissa ja lisää lämmitettyä maitoa vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, jotta saat tasaisen kastikkeen. Keitä koko ajan sekoitellen, kunnes kastike kiehuu ja sakenee. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla, halutessasi myös yrteillä. Sekoita vähän jäähtyneeseen kastikkeeseen 2/3 juustoraasteesta. Jos haluat kastikkeesta erityisen sakeaa, jäähdytä haaleaksi ja vatkaa joukkoon 2 kananmunaa.

Kokoa moussaka yhteen isoon (n. 4 l) tai kahteen keskikokoiseen (á 2 l) uunivuokaan. Levitä pohjalle jauhelihakastike, lado päälle limittäin munakoisoa (ja perunaa) ja kaada päälle valkokastike. Ripottele päälimmäiseksi loput juustoraasteesta. Paista 150-175 °C:ssä noin tunti tai kunnes juusto on kevyesti ruskistunut. Anna jäähtyä ja vetäytyä rauhassa. Lämmitä tarvittaessa uudelleen ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti