torstai 21. huhtikuuta 2016

Sima!

Wappu koittaa ja simat on pistettävä tulille. Pysähdyin miettimään jokseenkin samanlaisena toistuvaa vuosittaista juomantekoa.

Siman keskeinen valmistumisprosessihan on teoriassa yksinkertaista orgaanista kemiaa. Sokeripitoiseen nesteeseen lisätyt hiivasolut kuluttavat sokeria ja tuottavat käymisreaktiossa hiilidioksidia ja alkoholia. Virvokesimassa alkoholi ei ole se, mitä haetaan, vaan pirskahteleva hiilidioksidi. Tämän vuoksi a) käyminen pitää saada käyntiin prosessin aluksi b) se ei saa jatkua liian pitkään jotta simasta ei tule liian alkoholipitoista ja c) sen on kuitenkin saatava jatkua hiljalleen pullotuksen jälkeen (ns. jälkikäyminen) jolloin sima on sopivan hapokasta myös kulutusvaiheessa.

Koska en ole kemisti, en ole perehtynyt siihen, miten tämän saisi toteutettua joka kerta täsmällisesti ja hallitusti. Joskus nimittäin käyminen tyssää jo kohtaan a) tai viimeistään kohtaan c).

Allaolevalla reseptillä simani kuitenkin teen. Parannusehdotuksia saa esittää. Ja ehkä vielä joskus innostun tekemään railakasta vanhanajan simaa eli vahvasti maustettua hunajaviiniä.



Sima-ainekset valmiina

Sima

4 sitruunaa
2 appelsiinia
1 kg fariinisokeria
nokare tuorehiivaa
n. 8 litraa vettä
sokeria ja rusinoita

Pese sitruunat ja appelsiinit huolellisesti juuresharjalla. Kuori ohut pintakerros kuorimaveitsellä kulhoon. Poista valkea välikerros ja pilko hedelmäliha samaan kulhoon. Puristele kevyesti esim. perunanuijalla.

Liuota hiivanokare desilitraan kädenlämpöistä vettä, lisää teelusikallinen sokeria ja anna seistä huoneenlämmössä, kunnes hiiva herää. Jätä odottamaan.

Ota 10 litran ämpäri tai muu sopiva, elintarvikelaatuinen sanko. Kaada fariinisokeri pohjalle. Kuumenna 3 litraa vettä lähes kiehuvaksi, kaada sokerin päälle ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Lisää hedelmät ja loput vedestä. Säätele lisättävän veden lämpöä niin, että lopuksi seos on kädenlämpöistä.

Lisää ämpäriin muutama teelusikallinen hiivaseosta. Odota 1-2 tuntia ja tarkista, onko hiiva lähtenyt käymään simassa. Ellei, lisää hiivaseosta ja yritä uudelleen. Ideana on saada käyminen alkuun mahdollisimman pienellä hiivamäärällä, liika hiiva tuottaa vain ikävää makua lopputuotteeseen.

Anna käydä huoneenlämmössä ei-tiiviin kannen alla 1-2 vuorokautta. Pullota siivilän tai harson läpi kierrekorkillisiin pulloihin ja lisää niihin muutama rusina ja vajaa 1 tl sokeria litraa kohden. Siirrä viileään (n. +8 Celsius-astetta) ja odottele jälkikäymistä noin viikon ajan. Hiilihapon muodostumista voit seurata sihauttelemalla kierrekorkkeja pari kertaa valmistumisen aikana. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Valmis sima säilyy noin viikon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti