sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Tähderuokaa: Lohipiirakka perunamuusitaikinalla

Oikein klassinen lohipiirakka tuli tehtyä, kun tähteeksi oli jäänyt sopivia aineksia. Tiettyjen aineiden osalta myös määrät määrittyivät sen mukaan, että enempää ei kaapista löytynyt. Suosittelen siis käyttämään omaa harkintaa ja sopivia toleransseja ainemäärille. Maukasta tästäkin tuli, tosin pohja olisi voinut olla ohuempi.



Peruna-voitaikina

n. 4 dl perunamuusia
125 g voita
4-5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
tilkka vettä
(kananmunaa voiteluun)

Täyte

300 g kypsää lohifilettä (ilman ruotoja, rasvaa ja nahkaa)
3 + 1 kananmunaa
1 dl riisiä
1 tl tilliä
1 pieni sipuli
voita tai öljyä
1 dl kermaviiliä

suolaa, (sitruuna)pippuria jne.

Tee ensin täyte. Keitä riisi tillillä maustetussa vedessä kypsäksi. Keitä kolme kananmunaa koviksi (n. 8 minuuttia), jäähdytä, kuori ja murskaa. Murustele lohi pieniksi ja sekoita yhteen kananmunapilkkeen ja riisin kera. Kuori sipuli, silppua mahdollisimman hienoksi ja kuullota nopeasti rasvassa. Lisää täyteseokseen. Tarkista maku ja mausta halutessasi suolalla, sitruunapippurilla tai muulla asiaankuuluvalla. Sekoita raaka kananmuna kermaviiliin ja tämä seos sitten tasaisesti muun täytteen joukkoon.

Arkisen armoton säästövinkki: voit valmistaa taikinan suoraan perunamuusikattilaan. Mittaa muusin päälle jauhot ja suola. Kuutioi sekaan kylmä voi. Nypi tasaiseksi muruksi. Lisää tilkka kylmää vettä ja sekoita nopeasti, jotta saat leivottavan taikinan. Painele n. 2/3 taikinasta tasaisesti pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja laidoille. Painele haarukalla reikiä taikinaan. Esipaista 200 Celsius-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Lisää täyte vuokaan ja muotoile lopusta taikinasta peite tai raitoja tai vaikka kalanmuotoisia koristeita päälle (tässä tapauksessa sain aikaan vain epämääräisiä lämpäreitä, ks. kuva). Voitele halutessasi kananmunalla. Jatka paistamista n. 20 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut ja täyte kiinteytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti