sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Runebergintortut

Runebergin päivän kunniaksi tällainen vähän viilailtu tortturesepti. Mikään elementti ei tuo varsinaisesti uutta klassiseen ja lukemattomia kertoja varioituun reseptiin, mutta olen vuosien mittaan hionut ohjetta vähän kerrallaan, ja pidän sitä melko onnistuneena. Viimeisin lisäys on sitruunankuori - mukavaa raikkautta muuten melko tuhtiin leivonnaiseen.


Runebergintortut
10 keskikokoista torttua (ks. kuva)

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa

1,5 dl keksimuruja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
½ sitruunan kuori


Kostuke:
4 cl brandya
½ sitruunan mehu
2 tl sokeria
1 dl vettä

Täyte:
n. 100 g vadelmahilloa

Kuorrute:
n. 1 dl tomusokeria

Runebergintorttujen taikinaan sopivat hyvin erilaiset kuivat keksit, kuten digestivet, mariet tai joulupiparit. Murskaa keksit hienoksi blenderillä tai esim. perunanuijalla kulhossa. Mittaa 1,5 dl keksimurua kulhoon ja sekoita joukkoon muut kuivat aineet. Raasta sekaan puolikkaan sitruunan kuori.

Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa sitten kananmunat mukaan. Lisää jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa muffinsivuokiin. Paista 175-200 Celsius-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Paistuessa valmista kostuke: kiehauta brandy ja sitruunamehu, lisää sokeri ja vesi ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Siirrä jäähtymään.

Paina kypsiin torttuihin parin sentin syvyinen kolo esim. perunanuijan varren päällä. Valele jokaisen tortun päälle lusikallinen tai pari kostuketta ja anna imeytyä. Täytä kolot vadelmahillolla. Jätä tortut jäähtymään.

Kuorrutusta varten sekoita tomusokeriin tilkka kostukelientä. Sekoita tasaiseksi ja lisää sokeria tai nestettä, kunnes kuorrutus on paksua, muttei paakkuista. Valuta tai pursota jäähtyneiden torttujen päälle.

Tortut ovat parhaimmillaan, kun ne saavat vetäytyä viileässä muutaman tunnin tai vaikka seuraavaan päivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti