keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Suklaakakku (vähän ohi Schwarzwaldista)

Perheen pienhenkilö täytti kolme vuotta. Sitä piti juhlistaa asianmukaisesti kakkukesteillä. Lähdin tekemään suklaakakkua, inspiraationa mielessä oli Schwarzwälder Kirschtorte. Koska kirsikoita ei ollut edullisesti saatavilla, tein kakun marjatäyttellä, ja muutenkin vähän ohi autenttisesta reseptistä. Hyvää tuli silti. Sopiva määrä mustaherukoita toi kaivattua raikkautta makeaan ja täyteläiseen kakkuun. Kiitokset Kinuskikissalle suklaakreemireseptistä ja isälle perinteisestä kakkupohjaohjeesta.



Marjaisa suklaakakku
n. 20 hengelle

Pohja
7 dl vehnäjauhoa
6 dl sokeria
2 dl kaakaota
1,5 tl soodaa
1,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita
3 munaa
3 dl maitoa

Kostutukseen
1 sitruunan mehu
vettä tai vadelmamehua

Suklaatäyte

4 dl vispikermaa
200 g suklaatuorejuustoa
260 g tummaa suklaata

Marjatäyte
300 g vadelmia
100 g mustaherukoita
1 sitruunan mehu
1,5 dl hillo-marmeladisokeria

Kuorrutus
4 dl vispikermaa
200 g suklaatuorejuustoa
100 g tummaa suklaata

Aloita kakkupohjasta, jonka voi leipoa vaikka pari päivää ennen tarjoamista. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan, sulatettu voi sekä maito. Sekoita tasaiseksi, lisää tarvittaessa maitoa. Kaada korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 Celsius-asteessa n. 75-90 minuuttia. Tarkista kypsyys ja nosta jäähtymään.

Keittele seuraavaksi marjatäyte. Mittaa marjat kattilaan, purista päälle sitrunasta mehu ja lisää tarvittaessa tilkka vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes marjat ovat pehmenneet (niitä voi myös painella kauhalla soseeksi). Lisää hillo-marmeladisokeri ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes hillo alkaa saeta. Nosta jäähtymään.


Suklaatäytettä varten jäähdytä kerma, kulho ja vatkain huolellisesti. Sulata suklaa mikrossa, sekoita tasaiseksi ja jätä hetkeksi jäähtymään, ettei kuuma suklaa sulata kermavaahtoa. Vaahdota kerma vahvaksi vaahdoksi, vatkaa sekaan tuorejuusto ja viimeiseksi sekoita mukaan suklaa. Vatkaa varovasti tasaiseksi.

Leikkaa kakku halki kolmeen osaan. Laita pohja laakealle tarjoiluvadille leivinpaperin päälle. Kostuta sitruunamehulla, jota voit halutessasi laimentaa vedellä tai vadelmamehulla. Levitä sen jälkeen pohjalle kerros marjatäytettä ja sen jälkeen varovasti paksu kerros suklaatäytettä. Tasoita nuolijalla. Nosta toinen kerros kakkupohjaa päälle ja toista operaatio. Kostuta kakkupohjan päälimmäinen kerros sisäpuolelta ja keikauta kakun päälle. Kakun voi tehdä tähän vaiheeseen saakka esimerkiksi tarjoilua edeltävänä iltana, yön yli vetäytyminen jääkaapissa ei ole pahaksi.

Valmista kuorrutus kuten suklaatäyte, mutta käytä vähemmän suklaata, jotta saat massasta helpommin levittyvää. Levitä kuorrutus jääkaappikylmän kakun päälle nuolijalla tai pursottimella. Koristele tilaisuuden mukaisesti. Leikkaa ylimääräiset leivinpaperit täyte- ja kuorruteroiskeineen pois kakun ympäriltä ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti