lauantai 17. helmikuuta 2018

Vieraskynä: Saiturin sipsit


Blogivierailijana jälleen taloudellisen ruoanlaiton erikoismies, savolaistunut historioitsijakollega Jonne.

***

Perunamuusin tai keiton teosta voi jäädä yli paljonkin perunankuoria. Sikäli kuin perunat on pesty hyvin, kuoriakaan ei tarvitse heittää pois, koska niistäkin saa ruokaa aitoon 1940-luvun tyyliin (mm. muistaakseni vuodelta 1943 olevassa pulaoppaassa mainittu!) seuraavalla reseptillä.Saiturin sipsit
pula-ajan klassikko

perunankuoria
voita tai öljyä
suolaa
mausteita

Lämmitä paistinpannu ja sulata voi siinä, tai laita öljy lämpiämään. Kaada suht lyhyiksi pätkiksi revityt perunankuoret pannulle. Paista, kunnes kuoret ovat rapeita ja ruskistuneita. Kääntele jatkuvasti niin, että kuoret paistuvat tasaisesti ja että rasva imeytyy niihin. Pannulle kannattaa laittaa vain suhteellisen pieni määrä kerralla. Vaihtoehtoisesti kuoret voi sivellä ohuelti öljyllä ja paistaa uunissa pellillä n. 200 asteessa rapeiksi.

Mausteita ja suolaa voi lisätä joko ennen paistamista tai sen jälkeen (jos käyttää yrttimausteita, mieluummin jälkeen). Kuoret voivat olla hieman happamia tai kitkeriä, joten jokin mausteista voi olla makeahko tai muuten makua pyöristävä (rosmariini, maustepippuri). Itse käytin suolaa, mustapippuria ja rakuunaa.

Annos todennäköisesti näyttää varsin köppäiseltä (ks. kuva), mutta maistuu kyllä. Ja ajattele, mikä säästö – 1½ kilosta kuorittua perunaa voi tulla jopa parisataa grammaa kuoria, ellei veistä pitelevä käsi ole keijukaisenkeveä.

***

Toimittajan huomautus: tietyissä olosuhteissa perunankuoriin saattaa kertyä myrkyllistä solaniinia. Etenkään vihertyneitä kuoria ei pidä käyttää tämän ruokalajin valmistukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti