keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Hernekeitto

Laskiainenkin oli ja meni, ja pitkästä pitkästä aikaa vaivauduin tekemään itse hernekeittoa. Taukoon on syynsä. Aiemmin omatekoisesta hernekeitosta tuppasi tulemaan turhan mautonta, mutta samalla liian puuroista ja tärkkelyksistä. Sittemmin hoksasin, että syynä lienee ollut keiton keittäminen herneiden liotusveteen, joten tällä kertaa vaihdoin veden ja muutenkin pidin huolen liemen riittävyydestä. Makua koskeva parannusvinkki tuli eräältä puolitutulta: kun herneet liottaa liha- tai kasvisliemessä, ne maustavat keiton kuin itsestään. Tämäkin kannatti.


Hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä
400 g kypsää lihaa, esim. palvikinkkua
1 sipuli
1-2 liemikuutiota (esim. kana + kasvis)
suolaa
pippuria
meiramia
vettä

Aloita valmistelut päivää ennen kun keittoa on tarkoitus syödä. Huuhtele herneet lävikössä ja jätä valumaan. Kiehauta 2 litraa vettä ja liota siihen liemikuutiot. Lisää herneet liemeen ja jäähdytä. Anna herneiden liota yön yli. Poimi pois pintaan nousevat roskat ja herneenkuoret.

Kaada liemi pois ja huuhtele herneet uudelleen. Kaada herneiden päälle kattilaan 2-2½ litraa vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pintaan kertyvä vaahto pois. Lisää hienoksi silputtu sipuli ja kuutioitu liha. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. Keittele miedolla lämmöllä n. 3 tuntia välillä pohjia myöten sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä. Tarkista maku. Tarjoile sinapin ja juustovoileipien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti