sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Kevättalven olmia ruokaa - haukimureke ja kananmunakastike

Nakkiukko on kevään kunniaksi herännyt ruususen unestaan! Tarvittiin vain riittävän hyvä ja onnistunut ruoka sekä sopivasti luppoaikaa, niin heti riensin laatimaan blogimerkintää. Hyvässä lykyssä tahti voi tästä vaikka muutenkin piristyä.

Edellisen kalamurekekokeiluni jälkeen en suinkaan ole saanut allergiaa kyseisen ruokalajin laittoa kohtaan, vaan tartuin hommaan aivan toisenlaisella innolla, kun tarjolla oli kunnon raaka-ainetta eli isän kalastamaa haukea.



Otin reseptin jokseenkin suoraan maku.fi:stä, mutta kirjattakoon myös tähän:

750 g haukifileetä (mahdollisimman ruodotonta)
3 kananmunaa
2 tl suolaa
½ tl mustapippuria (tai vastaavasti vähän enemmän sitruunapippuria)
½ tl muskottia
1 rkl vehnäjauhoa
1 rkl perunajauhoa
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl sitruunamehua
(tilliä)

Useimmissa ohjeissa kehotettiin valmistamaan mureketaikina mahdollisimman kylmistä aineksista, jotta taikina sekoittuu tasaiseksi, eivätkä ainekset erotu. Valmistin itse taikinan pakastetusta kalasta, jonka jauhoin vielä hieman kohmeisena - tämä oli ilmeisesti hyvä ratkaisu.

Hauki jauhetaan lihamyllyssä kahteen kertaan ja sijoitetaan riittävän kokoiseen kulhoon. Lisätään munat, mausteet ja jauhot, vaivataan lastalla tasaiseksi. Maito ja kerma lisätään ohuena nauhana tai tilkka kerrallaan koko ajan sekoittaen, jotta mureketaikina pysyy tasaisena. Lopuksi taikinaan sekoitetaan sitruunamehu ja maun mukaan tuoretta tai kuivattua tilliä.

Taikina sijoitetaan voideltuun ja korppujauhotettuun harkkovuokaan. Vuoka peitetään foliolla ja kypsennetään mureketta 175-asteisessa uunissa vesihauteessa noin tunti. Jos mureke on vielä vetisen näköistä, sitä voi paistaa lopuksi noin 10 minuuttia ilman foliota ja vesihaudetta.

Lisukkeeksi kananmunakastiketta:

3 kananmunaa
50 g voita
1½ rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Kananmunat keitetään koviksi, kuoritaan ja tilsitään haarukalla murskeeksi. Voista, vehnäjauhoista ja maidosta valmistetaan tavallinen paksu valkokastike. Maustetaan murskatulla valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Kun kastike on kypsää, lisätään kananmunamurske ja sekoitetaan tasaiseksi. Tarjotaan lämpimänä.

Ateriakokonaisuus sunnuntaipäivällisellä oli siis haukimureketta, kananmunakastiketta ja perunamuusia. Hieman värittömäksihän annos jäi, mutta kuten usein ennenkin on asioita luonnehdittu lauseella "ruma mutta käyttökelpoinen", voin tästä ruoasta todeta sen olevan "olmia mutta herkullista". Bonuksena kaikki pääraaka-aineet ovat laukaalaista lähituotantoa: hauki Saraavedestä, perunat Valkolasta ja kananmunatkin paikalliselta tuottajalta.

Illan viinivalinta oli Gazela, portugalilainen pirskahteleva vinho verde, joka on kyllä omiaan kevättä enteilevässä maaliskuun auringossa. Kiitokset Mäkisen Mikolle ja muutaman vuoden takaisen Tosine-lehden Korkkivika-palstalle tämän suosittelemisesta.

1 kommentti:

  1. Alan miehien olen kuullut lisäävän haukipullataikinaan pekonia suhteella 100g/1kg kalaa. Toimii!

    terv.
    Teemu

    VastaaPoista