tiistai 30. elokuuta 2016

Villen Savu (ie. ketsuppi, otto II)

Viime kesänä keittelin kesätomaateista jonkinlaisen ketsupin. Tuotekehittelymielessä otin tänä vuonna uudemman erän teon alle jo hyvissä ajoin kun tomaatit tulivat tarjoukseen. Hyödyke on täsmätarkoitettu kesän grilliruokien maustamiseen, hakusassa mieto chilin polte sekä erottuva savu.

Mistä pääsemmekin nimeämisen politiikkaan! Monet Jyväskylän seudulta kotoisin olevat lukijat muistanevat valokuvaamo Villen kuvan legendaarisen sloganin "Villen kuva - kuvaaville!" Tällä nimenomaisella etunimellä siunattuna minäkin olen, enemmän tai vähemmän syyntakeisesti, väännellyt saman vitsin useamman kerran eri muotoihin. Tässä tulee tämänkertainen:


Villen Savu - savuaville!

n. 1 kg kypsiä tomaatteja
1 valkosipuli
2-3 punaista chiliä

2 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa

1 tl suolaa
2 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa
4 cl Laphroaigh'ta tai muuta savuista viskiä
ruokaöljyä

Halkaise tomaatit ja chilit. Poista chilien siemenkodat. Lado leivinpaperoidulle uunipellille leikkauspinta ylöspäin, rouhi päälle merisuolaa ja pirskottele ruokaöljyä. Leikkaa kokonainen valkosipuli halki, laita puolikkaat kuorineen pellille leikkauspinta ylöspäin ja kaada päälle öljyä. Paahda kasviksia (kiertoilma)uunissa 150 Celsiusasteessa n. 1½ h ja nosta jäähtymään.

Poista tomaateista kuoret, kannat ja siemenet. Pilko hedelmäliha kulhoon ja siivilöi muista osista neste toiseen kulhoon.  Purista kypsät valkosipulinkynnet suoraan kuoristaan tomaattien sekaan. Kaavi paahtuneiden chilien hedelmäliha samoin kuorista sekaan ja heitä kuoret pois.

Kuumenna savupaprikaa ja juustokuminaa öljyssä hetken aikaa. Lisää tomaatit, chilit ja valkosipulit sekä sokeri ja etikka. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää viski. Keitä n. ½ h hiljalleen sekoitellen. Varo pohjaanpalamista, lisää tarvittaessa tomaatin mehua. Kuori pinnalle mahdollisesti muodostuva vaahto pois. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Soseuta.  Purkita steriloituihin lasitölkkeihin ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti