keskiviikko 30. elokuuta 2017

Hirvenkäristys

Seurueen mökki-illanviettoon kaivattiin jälleen jotain maukasta perinneruokaa. Lyhyen neuvottelun jälkeen ruokalistalle valittiin hirvenkäristys, joka maistuikin kaikille erinomaisesti. Pieni vaivannäkö lihanleikkausvaiheessa palkitaan sillä, että valmistaminen on muilta osin erittäin helppoa ja verraten nopeaa.

Reseptiikan kannanotto perustavanlaatuiseen koulukuntakysymykseen on, että meidän käristykseemme laitettiin mausteeksi sipulia ja liemeen olutta. Ne voi halutessaan jättää pois.

Kiitokset hirvipaistista jälleen Keijolle!


Hirvenkäristys

1,2 kg hirven paistia
2-3 sipulia
2 dl olutta
vettä
voita
suolaa ja pippuria

Ota pakastettu hirvenpaisti sulamaan huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi, mutta älä anna sen sulaa läpikotaisin. Jos taas paisti ei ole lähtökohtaisesti jäässä, pakasta sitä vastaavasti muutama tunti. Vuole terävällä veitsellä kohmeisesta paistista mahdollisimman ohuita lastuja.* Leikkele lastut tarvittaessa vielä suikaleiksi. Jos haluat nopeuttaa kypsentämistä, anna suikaleiden sulaa läpikotaisin ja valuta ylimääräinen neste pois. Silppua sipulit pieniksi kuutioiksi.


Kuumenna voita paistinpannussa. Ruskista n. 1/3 lihasta kerrallaan kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada lihat pataan tai kattilaan, huuhtaise pannu vesitilkalla ja vesi samoin kattilaan. Ruskista loput lihat samassa järjestyksessä. Lopuksi kuullota sipulisilppu ja lisää kattilaan. Kaada lihojen päälle n. 2 dl olutta ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta hiljaa poreillen n. 1 h. Lisää tarvittaessa vettä. Tarkista maku. Tarjoile perunasoseen, puolukkahillon ja suolakurkkujen kera.


Perunasose

n. 1 kg jauhoisia perunoita
vettä
suolaa
voita
maitoa
ruohosipulia

Kuori perunat. Jos mukulat ovat kovin suuria, paloittele muutamaan osaan. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kaada suurin osa vedestä pois, mutta jätä pieni tilkka kattilan pohjalle. Soseuta perunat, lisää voi ja anna sen sulaa perunasoseen joukkoon. Lisää maitoa vähän kerrallaan välillä sekoittaen kunnes soseen tiheys on sopiva. Lisää tarvittaessa suolaa. Silppua päälle runsaasti tuoretta ruohosipulia.


* Tekninen huomautus: Jäisen lihan leikkaaminen tylsyttää veistä. Älä siis käytä talouden arvokkainta damaskoitua ja käsintaottua santokua, vaan valitse tavallinen keskitason kokkiveitsi, jonka teroitat huolellisesti ennen ja jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti