maanantai 1. heinäkuuta 2024

Nakkiukko goes bbq: Pork Belly Burnt Ends

Olen pikkuhiljaa opetellut hiiligrillauksen saloja. Viime viikonloppuna kokeilussa oli eräs klassisimmista mutta myös varmatoimisimmista amerikkalaisen barbecue-kulttuurin tuotoksista, Pork Belly Burnt Ends* eli mausteiset possunkylkikuutiot. 



Pork Belly Burnt Ends

1 kg luutonta ja nahatonta possunkylkeä
sinappia
vapaavalintaista barbecue-kastiketta (kaupasta tai itse tehtynä esim. tällä reseptillä)
suolaa, pippuria, paprikaa ja valkosipulijauhetta, tai valmista kuivamausteseosta

Glaseeraukseen:
1 dl barbecue-kastiketta
50 g voita
1 dl fariinisokeria

Leikkaa kylkipala reiluiksi kuutioiksi. Sekoita keskenään sinappia ja bbq-kastiketta, pyörittele kuutiot kastikkeessa ja sen jälkeen kuivamausteissa - joko oman maun mukaan laaditussa seoksessa tai valmiissa rub-sekoituksessa (itse käytin Poppamiehen Burgers & Ribs -sekoitusta, jossa kyllä oli omaan makuun liikaa juustokuminaa). Jätä kuutiot maustumaan yön yli jääkaappiin.

 


 

Valmistele hiiligriilliin hyvä hiillos toiseen reunaan. Säädä lämpötila 125-175 Celsius-asteeseen. Lado lihapalat tasaisesti ritilälle hiillokseen nähden vastakkaiselle reunalle. Jätä paistumaan epäsuoralla lämmöllä 2-3 tunniksi lämpötilasta riippuen.

Kuumenna kattilassa bbq-kastiketta, lisää voi ja fariinisokeri, sekoita tasaiseksi. Siirrä kypsät possukuutiot foliovuokaan, kaada glaseerauskastike päälle ja pyöräytä pari kertaa. Nosta vuoka takaisin grilliin ja nosta lämpöä 200-225 asteeseen. Kypsennä noin tunnin ajan, kunnes liha on täysin mureaa ja siinä on rapea, hieman tahmea paistopinta. Nosta hetkeksi jäähtymään ennen tarjoilua.

Tarjoa esimerkiksi patongin välissä tulisen kaalisalaatin kera. Rohkenempa väittää että hyvin uppoaa!


* Miksi ruoan nimenä on 'poltetut päädyt'? Nimi juontaa keskilännen barbecue-perinteeseen, jossa yksi keskeisistä ruokalajeista on kokonaisena savustettu häränrinta eli brisket. Brisketin kapeammassa päässä on osio rasvaista lihasta, joka pitkän kypsennyksen aikana muuttuu erityisen mureaksi ja saa samalla rapsakan käristetyn paistopinnan. Koska kokonaisen brisketin valmistus on työlästä, nyttemmin on kehitetty vastaava ruokalaji myös porsaankyljestä valmistettuna - halvempaa ja helpompaa, ja yhtä lailla suussasulavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti