torstai 26. marraskuuta 2015

Pataborssi

Olen kirjoittanut bors-keitosta ennenkin, mutta tällä kertaa otin siihen uuden lähestymistavan. Miksi keitellä soppaa kuohuvassa kattilassa, kun sen voi hauduttaa kypsäksi siististi uunipadassa? Heti kokeilemaan!


Pataborssi

100 g pekonia
3 keskikokoista sipulia
½ pientä kaalia (n. 500 g)
4 punajuurta
3 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
200 g savukinkkua
1 tlk (á 200 g) etikkapunajuuria suikaleina
2 lihaliemi(fondi)kuutiota
1½-2 l vettä
suolaa, pippuria, sokeria tai hunajaa, etikkaa

Suikaloi kaalit ja sipulit. Kuutioi pekonit ja kuumenna niitä paistinpannulla niin, että niistä irtoaa rasvaa. Kuullota pekonin kera ensin sipulit ja sitten kaalit. Siirrä 4-5 litraiseen uunipataan. Kuori ja suikaloi punajuuret ja porkkanat, lisää pataan. Savukinkku myös suikaleina sekaan (halutessaan sitä voi ensin vähän ruskistaa pannulla). Valkosipulinkynnet voi lisätä esim. puristettuna tai raastettuna, niin maku irtoaa paremmin suureen määrään keittoa. Lopuksi lisää etikkapunajuuret liemineen.

Kiehauta vesi ja liuota lihaliemikuutiot siihen. Kaada neste pataan. Jos lisänesteytys on tarpeen, lisää vettä. Laita kansi päälle ja pata 150-celsiusasteiseen uuniin. Anna kypsyä 2-3 tuntia, sekoittaen kerran-pari välissä. Avaa kansi ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa; liemen kuuluu olla hieman hapahkoa, makealla vivahteella - tilkka hunajaa ja/tai etikkaa voi olla paikallaan.

Keiton voi tässä vaiheessa jäähdyttää ja kypsentää loppuun seuraavana päivänä. Kypsennä uudelleen uunissa noin tunnin ajan ja jätä sitten kansi päällä hautumaan syöntihetkeen saakka. Tarjoile smetanan ja hapanleivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti