sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Wappu!

Vapustakin selvittiin. Siinä edesauttoi kunnollinen ruokahuolto: riittävät ja monipuoliset eväät ehkäisevät roskaruokanärästystä ja tukevat osaltaan turnauskestävyyttä kaksipäiväisen rupeaman aikana. Paljon ulkoilua sisältävänä tapahtumana vappu edellyttää, että ruokia on helppo syödä ja että ne maistuvat kylminäkin. Tänä vuonna tehtiin couscousta, perunasalaattia ja tzazikia, munkit ja sima sensijaan jäivät käytännön syistä väliin.

Tässä ollaan jo siirrytty piknikiltä sisätiloihin

Annoskoot ovat reiluja ja niistä riitti, kavereillekin tarjoten, koko vapun ajaksi. Arkikäytössä ainesmäärät meidän taloudessamme ovat noin puolet näistä.

Couscous-salaatti

3,5 dl esikypsennettyjä couscousryynejä
2 sipulia
2 paprikaa
4 tomaattia
1 tlk pieniä ananaspaloja
300 g hunajamarinoituja kanasuikaleita
oliiviöljyä
soijakastiketta
mausteita

Keitä couscous paketin ohjeen mukaan. Ruskista kanasuikaleet ja tarvittaessa pilko niitä lastalla paistamisen aikana. Kuutioi sipuli ja paprika, lisää pannulle ja kuullota. Kuutioi myös tomaatit ja valuta ananakset, lisää pannulle ja anna hautua kannen alla. Sekoita kypsä couscous irtonaiseksi ja yhdistä liha-kasvissekoitukseen. Tee kastike ananastölkin liemestä, oliiviöljystä, soijakastikkeesta ja mausteista. Sekoita salaatti tasaiseksi ja jäähdytä


Perunasalaatti

8 suurta perunaa
2 sipulia (suosin punasipulia, tavallinenkin kelpaa)
2 omenaa
2 suolakurkkua
2 tlk kevytkermaviiliä
2 pss sourcream & onion -dippikastikejauhetta
(maitoa)

Kuori ja kuutioi perunat. Keitä suolatussa vedessä kypsiksi, mutta varo etteivät ylikypsy ja mene muhjuksi (itselleni tämä on aina erityisen haastavaa). Kaada perunoista vesi pois ja jäähdytä. Sillä aikaa silppua kuoritut omenat, sipulit ja suolakurkut sekä sekoita dippikastikkeet valmiiksi ja ohenna niitä vähän maidolla. Sitten vain yhdistä ainekset huolellisesti sekoittaen (kuitenkin edelleen perunoiden muusausta välttäen) ja laita salaatti jääkaappiin vetäytymään.


Tzaziki

500 g turkkilaista jugurttia (ns. Partaäijää)
1 iso kurkku
4 kynttä valkosipulia
1-2 rkl oliiviöljyä
2 tl sokeria
minttua

Raasta kurkku ja laita siivilään, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Raasteen päälle voi ripotella vähän suolaa tehostamaan nesteen eritystä. Yhdistä valutettu kurkku, raastetut valkosipulinkynnet ja sokeri oliiviöljyyn ja mausta mintulla. Lopuksi sekoita jugurtin kanssa tasaiseksi.

3 kommenttia:

  1. Mmm, varsinkin tuo couscous-salaatti vaikuttaa tosi hyvältä! En ole oikein koskaan oppinut käyttämään couscousia vaikka himottanut on. Jännittää vähäsen se, kun kaikki sanovat, että siitä tulee helposti mautonta jos ei osaa maustaa oikein. Minkä hintaista se muuten on?

    VastaaPoista
  2. Couscoussin käyttö on yllättävän helppoa. Ryyni itsessään on toki mietoa, mutta vihannesten ja/tai lihan kera tulee oikein maukasta vaikkei erityisemmin maustaisikaan.

    Puolen kilon paketti esikypsennettyjä ryynejä maksaa vajaa pari euroa. Punnitse & Säästä -kaupasta saa myös luomu- tai kokojyväcouscousta, mutta ne ovat kalliimpia.

    VastaaPoista
  3. Täytyypä oikein ostaa couscousia kunhan eksyn kauppaan!

    VastaaPoista