sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kahvin autuudesta


VAROITUS:
Seuraava teksti ei sovi niille, jotka suhtautuvat kahvinkeittoon erityisen vakavasti. Olen tietoinen siitä, että espresso-harrastus on yksi maailman hifistellyimmistä aloista, enkä kuvittele oman räpeltämiseni olevan suhteessa siihen kerettiläisyyttä kummempaa. Arvon asiantuntijat, kunnioitan osaamistanne, mutta tyydyn toistaiseksi siihen johon itse kykenen. Toivon, ettei teidänkään tarvitse tulla avautumaan epäpätevyydestäni.

Menin sitten ostamaan espressokeittimen (tämä tapahtui jo kesäkuussa). Hankinta asettaa minut ekonomis-gastronomiseen väliinputoajajoukkoon; yhtäältä, espressokeitin on ylellisyystarvike, olkoonkin kuinka huuto.netistä käytettynä & halvalla ostettu, ja sellaisen hankintaan sortuminen aiheuttaa pistoja sydämeen. Toisaalta, Ariete Cafe Retro on maineeltaan korkeintaan keskinkertainen halpiskeitin, jonka omistaminen ei oikeuta profiloitumaan kahviharrastajien todelliseen eliittiin (ks. alkulause). Kerrassaan kiusallista.

Mutta imago- ja identiteettiongelmat sikseen: kun joskus iltapäivällä palaa nuutuneena pätkätöistä, johon on herännyt aamusumun aikaan, eikä oikein tiedä ollako ihminen, pystyynnostettu makarooni vai ameeba, mikään ei virvoita ruumista ja sielua niin kuin kuppiin valuvan kahvin yöntummuus, sen tuoksun paahteisuus ja maun täyteläisyys.


Kuvatunkaltaiset tilanteet ovat herättäneet minussa sellaisen nistin, etten enää vaivaudu keittämään tuplaa pienempiä annoksia. Runsasta kahvinkulutusta helpottaa hieman se, että huomasin Punnitse&Säästä -kaupasta löytyvän varsin hyvää Morgantin kahvia selvästi normikauppoja halvemmalla.

Keittimessä on myös maidonvaahdotin, joten periaatteessa voisin nauttia cappuchinoja ja latteja, mutta koska en vielä hallitse sen käyttöä (ja koska se aiheuttaa lisää puhdistettavaa koneeseen), olen päätynyt arkikäytössä seuraavanlaiseen yhdistelmään. Riittää minulle, riittää enemmän kuin hyvin:

1 dl maitoa
2 mitallista (15 g) kahvia
tilkka kermaa
(ruskeaa) sokeria

Valmistele kahvinkeitin: kuumenna keitin, mittaa ja tamppaa kahvi, kiinnitä suodatinkahva keittimeen. Kuumenna maito, kaada se kuppiin ja laske keittimestä 8 cl kahvia päälle. Taita täyteläiseksi kermalla ja makeuta mieltymystesi mukaan.
Juo ja herää eloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti