sunnuntai 28. elokuuta 2011

Kalamureke ja omenaiset valkosipuliperunat

Lukijat lienevät ihmetelleet, missä blogipäivitykset oikein viipyvät. Onko kirjoittaja sittenkin pettänyt lupauksensa itsesensuurin lopettamisesta?

Ei! Kulunut viikko on vain ollut poikkeuksellisen kiireinen, joten ruoanlaittoon ei ole jäänyt liiemmälti aikaa, ja silloinkin olen turvautunut varmoihin ja nopeisiin perusratkaisuihin kuten taktiseen hernekeittoon ja papupastaan.

Tänään päätin ottaa vahingon takaisin laittamalla oikein kunnon sunnuntaipäivällisen. Olin jo etukäteen löytänyt kiinnostavan kalamurekeohjeen, jota aloin iltapäivällä toteuttaa. Resepti on peräisin lapsena saamastani Unicefin Pikku kokit -keittokirjasta, joten eiköhän homma onnistuisi minulta kohderyhmää pidemmällä kokkauskokemuksella.

Vielä mitä.

Jostain syystä onnistuin tekemään mureketaikinasta niin löysää, ettei se uunissa paistaessa kiinteytynyt. Lisäksi, vaikka olin ennakoinut reseptin olevan varovainen maustamisen suhteen ja lisännyt mausteita runsaasti, tulos oli edelleen varsin mietoa.

Siis mautonta, löysää, vienosti kalanmakuista mössöä. Sitä on nyt tuossa laatikollinen. Mitäköhän keksisi? Vinkkejä?

Onneksi lisuke onnistui pääruokaa paremmin. Koska oman maan perunasato ja vanhempien omenapuun omenasato ovat juuri nyt parhaimmillaan, päätin yhdistellä niitä. Toimii.


Kalamureke

400 g pakasteseitiä
40 g voita
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
500 g paseerattua tomaatia
tilkka vettä
1 rkl sitruunamehua
1 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
rakuunaa, suolaa ja pippuria

Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi. Kuumenna voi pannulla, lisää sipulisilppu ja paista se pehmeäksi. Ripottele päälle jauhot ja sekoita sipulin joukkoon. Kaada sekaan tilkka vettä ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten paseerattu tomaatti koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä niin pitkään että seos sakenee. Mausta sitruunamehulla, rakuunalla, suolalla ja pippurilla ja anna jäähtyä.

Sulata seiti ja kypsennä se esim. mikrossa. Hienonna kalapalat haarukalla. Lisää kypsä kala ja korppujauhot kastikkeeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna uuni 180 asteesen, voitele ja korppujauhota vuoka. Viimeisenä vatkaa kananmunat vaahdoksi, sekoita nopeasti taikinaan ja kaada se vuokaan. Paista noin 40 minuuttia tai kunnes mureke on kiinteää, mitä tosin ei välttämättä tapahdu lainkaan.

Omenaiset valkosipuliperunat

6 perunaa
5 omenaa
5 kynttä valkosipulia
2 dl ruokakermaa
öljyä
suolaa ja pippuria

Kuutioi omenat ja perunat suunnilleen samankokoisiksi, silppua valkosipuli. Paista perunoita öljyssä kunnes ne vähän ruskistuvat. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää omenat, alenna lämpöä ja jatka paistamista niin että omenat vähän pehmenevät. Lisää ruokakerma ja vettä sen verran että liemi juuri ja juuri peittää kasvikset, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kypsäksi miedolla lämmöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti