tiistai 16. elokuuta 2011

Taramosalata mätitahnasta (haasteen 1. päivä)

No niin. Tähän sitä päätyy kun menee uhoamaan jostain spontaaniudesta. Jo otsikosta voi päätellä että nyt liikutaan todella epämääräisellä alueella. Lukeminen omalla vastuulla.

Kreikkalainen mätisalaatti taramosalata (ταραμοσαλάτα) on parhaimmillaan hienonmakuista alkupalaa. Tein sitä viimeksi joskus 2000-luvun alussa kun kotiin oli ostettu edullista tölkitettyä mätiä. Viime viikolla luin samaa kirjaa kun silloin, mikä palautti makumuiston. Mutta mistäs hankit mätiä, ainakaan opiskelijabudjetilla? Et mistään. Siispä ennakkoluuloton säästövaihde silmään ja korvikkeeksi Pirkka-mätitahnaa (!!!).

Homma alkaa mennä vahvasti jo siinä vaiheessa kun puristan mätitahnatuubia liian kovaa ja sen kylkeen puhkeaa reikä. Enpä muistanutkaan, että mätitahna maistuu näin ... muikealta. Yhh. Muut ainesosat eivät erityisesti pääse jalostamaan makuelämystä.


Valmista siitä kuitenkin tuli, ja kyllä tuo nyt alas menee leivän ja salaatin kanssa. Haluan korostaa, että ruokalajissa sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta kehotan säästämään sen verran pääomaa että pystyy käyttämään oikeaa mätiä. Ja ehkä katsomaan reseptin jostain muualta kuin täältä. Kirjataan se nyt kuriositeetin vuoksi:

½ dl korppujauhoja
½ dl oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua (puolikkaan sitruunan mehu)
1 punasipuli
75 g mätitahnaa tuubista
1 dl kermaviiliä
pippuria myllystä

Aloita sekoittamalla korppujauho, oliiviöljy ja sitruunamehu. Kun korppujauho on imenyt nesteen itseensä, lisää mätitahna, pieneksi silputtu sipuli ja kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Mausta pippurilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa (jos siitä vaikka olisi jotain apua). Tarjoile leivän ja salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti