keskiviikko 17. elokuuta 2011

Sipulikeitto (haasteen 2. päivä)

Yleisö lienee enimmäkseen helpottunutta blogin palatessa kunnon ruoan pariin. Kaikista helpottunein olen minä itse, kun saan tihkusateisena päivänä lämmittävää soppaa.

Ranskalainen sipulikeitto ei tarvinne sen kummempia esittelyjä. Yksinkertaisista aineksista valmistuva erinomaisen herkullinen ruoka. Tätä pitäisi tehdä useammin!

Resepti on vapaasti yhdistellen lainattu Ihanat Tomaatit -blogista ja jostain vanhasta Pirkka-lehdestä.


Sipulikeitto

6 sipulia
4 valkosipulinkynttä
voita ja/tai öljyä
2 rkl sokeria
1-2 rkl vehnäjauhoja
½ tlk (á 0,33 l) kuivaa omenasiideriä
1 - 1,5 litraa vettä
2 liemikuutiota (esim. liha+kasvis)
timjamia, basilikaa, mustapippuria, suolaa

vaaleaa leipää
hyvää juustoa

Kuori sipulit ja leikkele jotekin karkeasti esim. neljännesrenkaiksi, silppua valkosipuli. Kuumenna voi ja/tai öljy paksupohjaisessa kattilassa, lisää sipulit ja kuullota. Ripottele päälle sokeria, alenna lämpöä ja paista välillä sekoitellen 15-20 minuuttia. Sipulit pehmenevät ja kypsyvät, niiden tuoksu muuttuu kirpeästä täyteläisen makeaksi ja ne ottavat vähän väriä. Varoituksen sana: älä paista liian kuumalla ja muistakin sekoittaa, jotteivät sipulit pääse kärvähtämään; harva ruoka-aine maistuu niin epämiellyttävän kitkerältä kuin pohjaanpalanut sipuli.

Kun sipuli on kypsynyt sopivasti, ripottele sekaan jauhot ja jatka paistamista vielä hetki, koko ajan sekoittaen. Lisää sitten siideri ja vesi vähän kerrallaan, edelleen sekoittaen, etteivät jauhot paakkuunnu. Murenna joukkoon liemikuutiot ja mausta. Kuumenna kiehuvaksi ja anna sitten kypsyä hiljalleen poreillen. Sipulikeitto on yksi niistä lukuisista ruokalajeista, joita rauhallinen hauduttaminen vain parantaa. Tällä kertaa aloitin keittelyn jo eilen (saadakseni vähän lohtua edellisessä artikkelissa kuvattuun ankeuteen) ja kypsensin loppuun tänään.

Viimeistelyä varten kuumenna uuni 200 celsiusasteeseen. Päällystä leipäviipaleet laadukkaalla juustolla. Itse käytin Port Salut -kermajuustoa, Pirkan reseptissä oli Chevre'tä, joka sekin kuulostaa oikein hyvältä. Paahda leipiä uunissa noin 10 minuuttia eli kunnes leipä on rapeaa ja juusto sopivan sulaa.

Annostele keitto lautasille, jaa juustoleivät päälle ja syö.
Vai sanoisinko suorastaan: nauti.

2 kommenttia:

  1. Noni, mukava lukea Nakkiukon kokkailuista hieman nopeampaankin päivitystahtiin!

    -Sasseli

    VastaaPoista
  2. Tänään joudut valitettavasti pettymään, kun keittoa on vielä jäljellä.

    VastaaPoista